уторак, 29. јул 2014.

СВЕТОЛАЗАРЕВСКИ ПРАВОСЛАВНИ ОМЛАДИНСКИ КАМП СПОК - 2014.


 У беспућу Кучајских планина уз речицу Демижлок надомак грандиозног чуда природе – Лазаревог кањона и у близини манастира Нови Стјеник од 13. до 23. јула текуће године одржан је Светолазаревски Православни Омладински Камп (СПОК). Пошто је СПОК у повоју и ово му је тек друга година постојања можемо сматрати да су ово први кораци његовог сазревања. Ова година је уз све потешкоће око финансирања организације и коначне реализације задатих норми кампа доказала да СПОК већ у самом зачетку поприма обрисе озбиљног, добро организованог Православног Омладинског Кампа који већ сада може да буде јака конкуренција сличним доста старијим камповима широм света. Треба нагласити да је СПОК фактички бесплатан, тј. за учешће деце и омладине у СПОК-у није одређена обавезна новчана надокнада како је то случај са камповима оваквог типа ма где они били. Одржавање СПОК-а било би немогуће без јаке и пожртвоване подршке његовог главног покровитеља - манастира Нови Стјеник.  Поред манастира постоје и добротвори СПОК-а од којих се ове године највише истичу млекара „Границе“ из Младеновца, сестра Милица из Сремске Митровице и породица Геринг из Америке.
Ипак, уз сав труд и пожртвовање покровитеља и добротвора СПОК-а његова финансијска подршка је недовољна те је управа СПОК-а принуђена да још увек држи ограничени капацитет кампа: 15 учесника, два кувара, 4 волонтера + Стручни штаб (свеукупно 25 људи). Највећи проблем представља мањак квалитетних шатора који у екстремним условима планиског вишедневног боравка морају поседовати квалификацију „тросезонских“ или најмање „двосезонских“ шатора који су наменски направљени за боравак у природи не само током лета него и током пролећа и јесени јер планинске ноћи лети могу бити и те како влажне и хладне. Ако се томе придода и евентуално кишно време живот деце у планини је готово незамислив и на крају крајева и опасан по здравље без адекватне опреме од које је свакако најважнији добар шатор. Ову прилику користимо за апел свим пријатељима и добротворима СПОК-а да без договора са Стручним штабом не купују по маркетима, интернету или пијацама, као и да не шаљу старе и исхабане непровеене и неадекватне шаторе јер је већина њих за планинске услове СПОК-а неупотребљива. Стручни штаб СПОК-а набавља проверене и адекватне шаторе у продавницама планинарске и алпинистичке опреме који су наравно скупљи али као честе муштерије имају право на значајан попуст. Дакле, за будућност СПОК-а, а самим тим и повећања капацитета његових учесника потребна је финансијска помоћ за куповину нових шатора.
Ове године учесници СПОК-а, или Лазаревци како их ми у кампу зовемо, били су претежно млађег узраста. То је овогодишњем СПОК-у дало посебну раздрагану атмосферу. Веома је пожељно да се у СПОК-у следећих година нађе већи број тинејџера. Колико је СПОК потребан деци мањег узраста у толико је потребнији тинејџерима. Апелујемо на родитеље да својој старијој деци сугеришу учешће у СПОК-у. Иако се активности кампа на основу узрста у неким сферама разликују ипак заједнички живот у кампу захтева пожртвованост и бригу старијих ка млађима, а у исто време и поштовање млађих ка старијима. Такође је за све веома  корисно да тинејџери својим трудом, честитошћу и дисциплином који се са пажњом негују у кампу буду пример за подражавање млађима јер се на такав начин негује дух поретка и саборности. Поредак и саборност су нашој хришћанској омладини данас преко потребни јер у савременом свету који нас окружује царују беспоредак, изопачени примери за подражавање, опште непоштовање и себична индивидуалност.  
За разлику од прошле године када су у СПОК-у узели учешће гости из Америке, Русије и Немачке, осим једног дечака из Америке сва деца су дошла из разних крајева Србије.
Поред већ познатих лазареваца од прошле године дошли су и нови. Склопила су се нова незаборавна пријатељства. 
Новост овогодишњег СПОК-а је свакако лазаревац Димитрије из Ниша који је увеличао церемонију дизања и спуштања заставе својом трубом свирајући свако јутро и вече мелодију српске химне „Боже правде“. Били су ту уобичајени часова из веронауке и историје српског јунаштва које је водила попадија Јефимија. Свако вече је прошло уз певање патриотских и богомољачких песама уз логорску ватру које су све до једне после већ трећег дана научене напамет. Увече уз логорску ватру играла се и пантомима. Свештеник кампа о. Стефан је уз логорску ватру одржао духовно вече са свим лазаревцима уз мноштво објашњења, живих разговора, узајамних питања и одговора у вези животне свакодневнице и разних дилема или проблема са којима се деца или тинејџери срећу у добу свог узраста.
На празник светих царских мученика: Цара мученика Николаја и царице мученице Александре са њиховом децом царевићем Алексејем и царевнама Олгом, Татјаном, Анастасијом и Маријом  који су убијени од стране богоборних комуниста (4/17 јул) одслужена је шумска катакомбна литургија у великом шатору кампа. На светој литургији сви лазаревци, пошто су се претходног дана исповедили код духовника кампа свештеника Стефана, су се причестили.
Овогодишња новина СПОК-а је јутарња фискултура на којој су по молитви и дизању заставе лазаревци на ливади под пиштаљком брата Теодора радили разне вежбе као што су трчање, склекови, трбушњаци и чучњеви. Главни спектакл је свакако било алпинистичко уже за прелаз људства високо разапето над речицом Демижлок. Сви лазаревци су се успешно опробали у овој ни мало једноставној дисциплини која не захтева само телесну снагу него и храброст. Наравно, у програму СПОК-а је било и већ традиционално Airsoftстрељаштво из СПОК-овог арсенала Airsoft реплика на којима би позавидео чак и неки Airsoft клуб. Лазаревци су држали у рукама и пуцали из њих реплике аутоматских пушака: Руске - AK47 (познатије као Калашњиков), америчке М4 и швајцарске SIG556. Три најбоља Airsoft стрелца СПОК-а 2014. били су Ноје из Америке, Василије из Врдника и Димитрије из Новог Сада. У оближњој шуми лазаревци су се подељени у четири групе и опробали у прављењу бивака од грана, папрати, конопца и шаторских крила. Овог пута нису изостали ни маршеви од по више од десет километара и то по не тако лаком терену. Врхунац је свакако био марш дечака са руксацима и једно спартанско ноћење (само са подлошком и врећом за спавање) ван кампа у потпуној дивљини једне пећине Лазаревог кањона.
Десет дана СПОК-а - 2014. прошло је за трен ока преиспуњено разним камп активностима, корисном едукацијом, незаборавним дружењем, забавама, игром али и веома занимљивим авантурама. Мисија СПОК-а је испуњена. СПОК је за ових десет дана попут снажног ветра дунуо у једра лазареваца на духовни, морални и патриотски подстрек који ће га, ако Бог да, дуго и силовито водити курсом Светосавских идеала пресецајући узбуркане таласе житејског мора до следеће године. Ми смо обавезни да кроз овај камп нашој омладини помогнемо да сачува свој Светосавски и Светолазаревски идентитет. Омладини је потребна помоћ у отпору против милитантног секуларизма и либерализма –денационализације свести  и дехристијанизације душе. Обнова и опстанак Српског народа зависи од рада са нашом омладином.

Нека нам на светом подухвату – СПОК-а буду на помоћ Бог
 и свети великомученик српски кнез Лазар.  Амин, Боже дај!



Видео запис са Светолазаревског кампа 2014.



Адреса сајта СПОК-а: www.pokamp.blogspot.com

Нема коментара: